Silkė majoneze


Jums prireiks:
1.2 silkės,
2.2/3 stiklinės majonezo,
Svogūno laiškų ar petražolių lapelių.

Veiksmai:
Silkę išmirkyti, išskrosti, nulupti, pašalinti kaulus, supjaustyti įstrižais gabalėliais ir sudėti į silkinę, sudarant vieną didesnę silkę. Ją užpilti majonezu, pakraščius apibarstyti storoku pjaustytu svogūnų laiškų sluoksniu, viršų papuošti kietai virto kiaušinio griežinėliais, pridėti galvą ir uodegą. Prieš dedant galvą reikia gerai išplauti, išimti žiaunas, į akių vietą įdėti po mažą svogūno gabaliukа, išplėstas pažiaunes padėti prie silkės ir papuošti petražolių šakele.
Vietoj majonezo silkę galima užpilti grietine, acto ir aliejaus, garstyčių, grietinės su krienais ar kitais padažais, o aplinkui apdėti daržovėmis, kokių tuo metu turima: pomidorais, agurkais, ridikėliais, svogūnų laiškais… Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Žuvies kukuliai pomidorų padaže


Jums prireiks:
1.1kg žuvies(menkės, ešerių ar kt)
2.2 riekelės pyrago,
pieno pyragui sumirkyti,
3.1 kiaušinis,
4.2 svogūnai,
5.1/3 stiklinės aliejaus,
6.2 šaukštai grietinės,
7.3 šaukštai pomidorų košės,
maltų pipirų,
druskos, cukraus.

Veiksmai:
Žuvį išvalyti, nulupti, pašalinti kaulus ir sumalti mašinėle kartu su piene mirkytu pyragu ir aliejuje pakepintu svogūnu. Įdėti kiaušinį, pipirų, druskos, masę išmaišyti ir padaryti kaštono dydžio kukulius. Juos pavolioti miltuose, pakepinti aliejuje , pridėti pomidorų košės, grietinės, cukraus, truputį druskos, užpilti žuvies sultiniu ir puodą uždengus patroškinti 15-20 min. Atšaldytus kukulius dėti į pusdubenį kalneliu ir užpilti padažu, kuriame buvo troškinti. Pusdubenio kraštus papuošti šviežiais agurkais, pomidorais, raugintomis ar marinuotomis daržovėmis. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Lydekos vyniotinis


Jums prireiks:
1.1 kg lydekos,
2.4 kiaušiniai,
3.1 riekelė pyrago,
4.1 stiklinė pieno,
5.1 šaukštas sviesto,
6.1 morka,
7.2 svogūnai,
8.10 pipirų (įdarui ir sultiniui),
9.1 lauro lapelis,
druskos,
10.3 stiklinės sultinio drebučiams

Veiksmai:
Lydeką nuvalyti, perpjauti per nugarą ir išskrosti. Tada išplauti, išimti kaulus ir, padėjus ant lentelės (mėsa į viršų), aplyginti raumenis (iš storesnės vietos nupjauti ir pridėti kur ploniau). Po to pasūdyti, pabarstyti pipirais ir palikti pusvalandžiui, kad įsisūdytu.
Įdarui skirtą 1 kiaušinį ir 2 trynius išplakti su 0.5 stiklinės pieno, pridėti piene mirkyto pertrinto per rėtį pyrago, druskos, maltų pipirų, smulkiai supjaustytų svogūnų ir maišant viską trumpai paspirginti svieste, kol sutirštės. Įdarui paįvairinti 3 kiaušinio baltymus iškepti atskirai ir supjaustyti skiltelėmis. Taip paruoštu įdaru aptepti žuvies mėsą, apdėti baltymų skiltelėmis, suvynioti, apsukti marle ir lėtai virti žuvies liekanų (kaulų, galvų) prieskonių ir daržovių sultinyje 45 – 60 minučių. Kai išvirs, atvėsinti. Po to žuvį išimti iš puodo, nuimti marlę, supjaustyti gražiais griežinėliais, sudėti į pusdubenį, užpilti žuvies sultiniu ir palikti, kad sustingtų. Jeigu norima, vyniotinį išversti į kitą indą, jį reikia dėti į pusdubenį jau ant užšaldytų drebučių sluoksnio ir, vėl užpylus sultiniu palikti, kad antrа kartą sustingtų. Vyniotinio galima ir neužšaldyti drebučiuose, o tik jais papuošti žuvį. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Įdaryta lydeka drebučiuose


Jums prireiks:
1.1.5 kg lydekos,
2.2 riekelės pyrago,
pieno pyragui sumirkyti, 3.2 svogūnai,
4.1 šaukštas sviesto,
5.2 kietai virti kiaušiniai,
6.12 kvepiančiųjų ir karčiųjų pipirų,
7.2 lauro lapeliai,
druskos,
8.150 g prieskoninių daržovių (morkų, petražolių , svogūnų).
Drebučiams:
9.2-3 stiklinės žuvies sultinio,
10.1.5-2 arbatiniai šaukšteliai smulkios želatinos
Papuošimui :
11.2 virtos morkos,
12.1 stiklinė džiovintų slyvų,
petražolių ir salierų lapelių.

Veiksmai:

Lydeką nuskusti, išskrosti per padarytą pjūvį neperpjaunant papilvės, išimti žiaunas ir išplauti šaltame vandenyje. Numauti odą taip, kad galva ir uodega pasiliktų neatskirtos nuo odos.
Įdarui skirtą žuvies mėsą, išėmus kaulus, sukapoti arba sumalti mašinėle kartu su pakeptu svogūnu ir piene mirkytu pyragu. Kad svogūno kvapas labiau jaustūsi, jį galima dėti žalią. Po to dubenyje išsukti sviestą iki purumo, sudėti maltą žuvies masę, kietai virtus ir kapotus kiaušinius, pipirų, druskos ir viską gerai išmaišyti pilant po truputį sultinio, kad masė būtų geros rūgščios grietinės tirštumo. Taip paruoštą įdarą nespaudžiant sukrėsti į numautą žuvies odą. Įdarytos žuvies šakaklę užsiūti, odą subadyti keliose vietose ir padėti į specialų, žuviai virti, arba paprastą puodą. Pridėti stambiomis skiltimis supjaustytų morkų , petražolių , svogūnų, nemaltų pipirų, lauro lapelių, druskos ir, užpylus atšaldytu žuvies kaulų sultiniu arba šaltu vandeniu, labai lėtai, kad vanduo vos judėtų, virti 45-60 min. Užvirus, kad žuvis nesutrūktų, nugaroje galima 2-3 vietose negiliai įpjauti.
Išvirtą žuvį kiek atvėsinti tame pat sultinyje, po to išimti iš puodo ir padėti, kaip ji virė, į pailgą pusdubenį. Kai žuviai virti nėra specialaus su iškeliamu dugnu puodo, iškelti žuvį iš paprasto puodo, jos nesuardžius, labai sunku. Tuo atveju geriau ją išimant perpjauti į 2- 3 dalis ir išimti atskirus gabalus. Ištraukus siūlus, supjaustyti nedideliais gabalais ir pusdubenyje sudėti taip, kad žuvis atrodytų sveika. Ją papuošti sultinyje virtų supjaustytų morkų griežinėliais ir džiovintų virtų slyvų puselėmis, o pusdubenio dugną – salierų ar petražolių lapeliais bei virtomis morkomis. Likusį žuvies sultinį palikti nusistoti ir atsargiai perkošti. Jei sultinio daug, jį pavirinti, kad dalis vandens išgaruotų, tada jame ištirpyti šaltame vandenyje gerai išmirkytą želatiną (1 stiklinei vandens 1 arbatinis šaukštelis smulkios želatinos). Jeigu drebučiai būtų neskaidrūs, reikia juos, kaip mėsos drebučių sultinį nuskaidrinti kiaušinio baltymais. Taip paruoštu, atvėsintu sultiniu reikia užpilti pusdubenyje sudėtа žuvį. Dalį sultinio supilti į atskirą indą, kad sustingtų. Drebučiais, spaudžiant juos pro pergamentinio popieriaus smailų vamzdelį, padengti žuvies paviršių ir ant jo esančias morkas bei slyvas.
Įdarytą žuvį galima puošti virtais kiaušiniais (iš jų padaromos vandens lelijos), marinuotais grybais, citrinos griežinėliais, krienų sviestu. Skanaus! 

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Piene virtas karpis


Jums prireiks:
1.1 kg karpio,
2.2-3 morkos,
3.1-2 svogūnai,
4.1 l pieno,
ryšulėlis žalių arba džiovintų saliero lapelių,
kmynų,
druskos,
keli malti kvapieji pipirai

Veiksmai:
Išvalytas, nuplautas ir nusausintas karpis supjaustomas vienodo dydžio gabalais. Kiekvienas jų ištrinamas druska su kmynais bei kvapiaisiais pipirais ir 2- 3 valandas paliekamas šaltoje vietoje. Vėliau karpio gabalai nuplaunami šaltu vandeniu ir dedami į negilų emaliuotą puodą, kurio dugne jau sudėti griežinėliais supjaustytos morkos ir svogūnai. Ant viršaus užberiama salierų lapelių, supilamas pienas ir ant įtin mažos kaitros verdama apie 1 valandą. Išvirę žuvies gabalai atsargiai, kad nesuirtų, išgriebiami ir sudedami į pusdubenį taip, kad žuvis atrodytų lyg nepjaustyta. Užpilama skysčiu, kuriame virė. Valgoma karšta ar šalta. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Menkės kukulaičiai


Jums prireiks:
1.500 menkės,
2.600 g bulvių,
3.1-2 kiaušiniai,
šaukštas sviesto,
druskos,
pipirų,
miltų žuviai apvolioti,
riebalų.

Veiksmai:
Virta menkė, nulupama, išėmus kaulus sumaigoma (galima sumalti mėsmale), sumaišoma su virtomis bulvėmis, įmušamas kiaušinis, supilamas ištirpdytas sviestas, įberiama druskos ir pipirų. Iš šios masės padaromi kukuliai. Jie pavoliojami miltuose ir iškepami keptuvėje ar skardoje. Prie menkės kukulių tinka pomidorų arba krienų padažas. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Žuvis daržovių marinate


Jums prireiks:
1.1 kg menkės, karoso ar kitos žuvies,
2.0.5 stiklinės miltų,
3.2 morkos,
4.1 petražolė,
5.3 svogūnai,
6.0.5 stiklinės pomidorų košės
7.0.5 stiklinės aliejaus,
8.1 lauro lapelis,
9.5 pipirai, druskos,
acto pagal skonį,
10.1 arbat. šaukštelis cukraus.

Veiksmai:
Žuvį nuvalyti, išimti kaulus, supjaustyti į gabalus ir, pavoliojus miltuose, pakepinti aliejuje . Mažą žuvį apkepti nepjaustytą.
Marinatui skirtas daržoves nuvalyti, nuplauti ir supjaustyti: svogūnus – plonais griežinėliais, morkas ir petražoles – žvaigždutėmis. Jas 10 – 15 min pakepti aliejuje ir, pridėjus pomidorų košės, pipirų, lauro lapelių bei įpylus 1 – 1.5 stiklinės žuvies sultinio ar karšto vandens, patroškinti uždengtame inde. Po to pridėti pagal skonį druskos, acto, cukraus ir taip pagamintu karрtu marinatu užpilti žuvį. Viską pakaitinti iki užvirimo, sudėti į salotinę, atšaldyti. Viršų pabarstyti petražolių lapeliais ar svogūnais. Valgyti po kelių valandų. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Lašiša su pikantišku padažu


Jums prireiks:
1.2 morkos,
2.1 vidutinio dydžio cukinija,
3.4 gabalėliai baltos duonos,
4.1/2 kg lašišos filė,
5.1 nedidelė citrina (supjaustyti),
1,5 kubelio vištienos sultinio,
salotų ir krapų papuošti.

Veiksmai:
Morkas ir cukiniją supjaustykite plonomis juostelėmis. Nupjovus duonos plutelę, apkepinkite riekeles ir kiekvieną perpjaukite skersai.
Išėmus kaulus, žuvį supjaustykite į 4 – 6 dalis.
Į puodą įpilkite 3 stiklines vandens, sudėkite citriną, sultinio kubelį. Virkite 5 minutes. Įdėjus į puodą ir lašišą, sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir troškinkite 8-10 minučių.
Puode ant stiprios ugnies užvirkite 1,5 stiklinės vandens ir 1/2 sultinio kubelio, sudėkite morkas, sumažinkite ugnį ir virkite 2 minutes. Subėrus cukinijos juosteles uždenkite ir pavirkite dar 2 minutes, kol daržovės suminkštės.
Į pašildytas lėkštes sudėkite daržoves, ant jų – žuvį, viską užpilkite pikantišku padažu. Patiekalą papuoškite salotų lapais ir krapais. Šalia sudėkite ir keptos duonos riekeles.
Pikantiškas padažas: sumaišykite 3 šaukštus neriebaus majonezo, su 1 šaukštu žalių krapų, neriebaus pieno ir kaparių, 1,5 šaukštelio neaštrių garstyčių, 1/4 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Lašiša su brokoliais


Jums prireiks:
1.4 lašišos pjausniai (po 140 g.),
2.1 kg brokolių,
svogūnas,
citrina,
3.1 šaukštas sviesto,
4.100 ml tirpaus daržovių sultinio,
5.1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių,
6.125 g grietinės,
žiupsnelis cukraus,
druskos, pipirų,
muskatų.

Veiksmai:
Lašišą pasūdyti, pabarstyti pipirais. Citriną supjaustyti plonais griežinėliais. Grietinę maišyti su garstyčiomis ir žiupsneliu cukraus.
Brokolius susmulkinti, užpilti verdančiu vandeniu ir po 2-3 minučių nuvarvinti.
Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti svieste. Paskui sudėti brokolius, supilti sultinį, pagardinti muskatais ir 3-4 minutes patroškinti.
Atkirpti 50 cm plėvelės. Vienąmgalą užrišti ir paskleisti brokolius. Ant jų išdėlioti citrinos griežinėlius ir žuvį, viską aptepti grietine, tada užrišti kitа pievelės galą.
Plėvelę keliose vietose pradurti, dėti ant šaltų grotelių ir 20 minučių kepti iki 175°C įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Lynas, keptas ant grotelių


Jums prireiks:
1.1 kg lyno,
2.3 svogūnai,
petražolių lapelių,
citrinos sulčių ar citrinos rūgšties,
džiūvėsėlių,
3.1 kiaušinis,
druskos,
sviesto ar aliejaus kepimui

Veiksmai:
Nuvalytas lynas valandą marinuojamas (Marinatas: 1 stiklinė vandens, 1 stiklinė acto, prieskoninių daržovių, cukraus, druskos). Išimtas iš marinato lynas pavilgomas išplaktame kiaušinyje ir tirpytame svieste, pavoliojamas džiūvėsėliuose ir kepamas, padėtas ant grotelių, žarijų kaitroje. Kepant pašlakstomas sviestu arba aliejumi. Valgomas su aliejuje pakepintomis bulvėmis. Skanaus!

Kategorija: Žuvies patiekalai |

Design by Joe Fischler for Wordpress Skins